Τι είναι το αντιψυκτικό;

Το αντιψυκτικό, ή αλλιώς γνωστό ως ψυκτικό κινητήρα, είναι ένα χρωματιστό υγρό που αναμιγνύεται με νερό για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κινητήρα σας σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες. Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία αλλάζει από ζεστό σε κρύο, το ψυκτικό αντλείται σε όλο το μπλοκ του κινητήρα σας για να διατηρήσει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία. Εκτός από το ότι μπορεί να αποτρέψει το πάγωμα του νερού στο σύστημα ψύξης του κινητήρα του αυτοκινήτου, το αντιψυκτικό έχει επίσης πολλές διαφορετικές ικανότητες για να βοηθήσει το αυτοκίνητό σας να διατηρήσει τις καλύτερες επιδόσεις του.

 

Το αντιψυκτικό έχει την ικανότητα να αυξάνει επίσης το σημείο βρασμού του ψυκτικού του κινητήρα, ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση. Mπορεί επίσης να προστατεύσει τον κινητήρα σας από τη διάβρωση.


Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αντιψυκτικού;

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντιψυκτικών για τα οχήματά μας. Υπάρχουν συμπυκνωμένες μορφές, καθώς και έτοιμα αναμεμιγμένα. Οι έτοιμες μικτές μορφες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο όχημά σας για ανανέωση και αμεση αντικατάσταση. Εάν αγοράσετε τη συμπυκνωμένη μορφή αντιψυκτικού, θα πρέπει να την αραιώσετε με νερό πριν από τη χρήση. Αυτό συχνά θα ήταν περίπου 50% συμπυκνωμένο αντιψυκτικό με περίπου 50% νερό.


Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεται το ψυκτικο υγρο;

Οι συμβουλές σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε το αντιψυκτικό σας διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των κατασκευαστών οχημάτων, αλλά, κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, πριν από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Θα πρέπει να συμπληρώνεται κάθε φορά που το επίπεδο αντιψυκτικού πέφτει κάτω από την ενδειξη του δοχειου νερου.

 

Το δοχείο νερου του οχήματός σας είναι εύκολο να αναγνωριστεί από το χρωματιστό του καπάκι, το οποίο συχνά έχει ένα προειδοποιητικό σύμβολο στο καπάκι για να επισημανθεί ο κίνδυνος ξεβιδώματος του καπακιού όταν ο κινητήρας λειτουργεί ή είναι ζεστός.

 

Όσον αφορά την αποστράγγιση και την αντικατάσταση του αντιψυκτικού εντελώς, οι συμβουλές διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή του οχήματος. Συνιστάται γενικά μετά από τουλάχιστον 30.000 χλμ ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου σας. Ρίξτε μια ματιά στο εγχειρίδιο του οχήματός σας για συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με το όχημά σας.

 

Εάν παρατηρήσετε σκουριά ή αποχρωματισμό στο ψυκτικό σας - θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως.

 

Το αντιψυκτικό ελέγχεται και συμπληρώνεται τόσο στο «μεγάλο» όσο και στο «μικρό» σερβις».